מחלות שפירות של הוושט

 

הקדמה:

 
 
 
 
 
 
מחלות שפירות של הוושט
 
 
 
הושט הוא איבר בגוף שתפקידו היחיד הוא להעביר את האוכל מהפה לקיבה. הוושט לא משתתף בעיכול, לא בפירוק האוכל ולא בחלוקת המזון לחלקים קטנים יותר. למרות שתפקיד הושט הוא להיות אך ורק "פרוזדור המזון", המחלות של הושט רבות והם נחלקות למחלות ממאירות ושפירות.
 
גידולים ממאירים וסרטן יכול להופיע בכל חלק של הושט. ב- 50% מהמקרים הוא יופיע בחלק התחתון של הושט. המחלות השפירות הן רבות וגורמות לסימפטומים קשים ברגע שהוושט אינו מתפקד טוב או נכון.
 
 
 
 
 
 

מחלות שפירות של הוושט:

 
 
ריפלוקס: מופיע כאשר המנגנון התפקודי או המבנה האנטומי נפגע. המעבר בין הקיבה לוושט במקום להיות חד כווני הופך להיות דו-כיווני. ואז תוכן הקיבה עולה לוושט. המצב עלול לגרום לדלקת כרונית של הוושט, צרבת, צרידות, אנמיה, הקאות, דלקת ריאות ובסופו של דבר, עלול אף להיות בסיס להתפתחות סרטן.

היום מטפלים במחלה בתרופות המורידות את רמת ההפרשה החומצית של הקיבה. אך יש מצבים שנדרש ניתוח לתיקון הבעיה. ניתוח לתיקון ריפלוקס מומלץ לבצע בגישה לפרוסקופית. בניתוח יתוקן המנגנון שמונע מתוכן הקיבה לעלות חזרה לכיוון החזה. הטכניקה הניתוחית שבה יתבצע הניתוח תיהיה שונה בין מטופל למטופל ותלויה במצבו הפיזי של המטופל, שיימדד על פי תוצאות הבדיקות שיבצע טרום הניתוח.
 
בקע סרעפתי: מופיע כשהקיבה או כל איבר אחר בבטן, פורץ דרך פתח הסרעפת, ששמור לוושט בלבד, לכיוון החזה. הסימפטומים יכולים להיות צרבת, הקאות של אוכל, כאבים בחזה שהרבה פעמים מבלבל ודומה להתקפי לב, כליאה של הקיבה בחזה, מה שהופך למצב חרום. הניתוח המומלץ תיקון הבקע הוא ניתוח בגישה לפרוסקופית, כדי להקטין מעבר הוושט דרך הסרעפת.
 
אכלזיה: מדובר במחלה נדירה, שבה החלק התחתון של הוושט לא מאפשר מעבר המזון לקיבה, כך שהחולה מקיא את מה שאכל. הבעיה הראשונית היא התכווצות קבועה של הסוגר התחתון של הוושט. הטיפול המומלץ יכול להתבצע בגסטרוסקופיה תוך הרחבה של הוושט או לפרוסקופי, כאשר חותכים את הסיבים של השריר הסוגר התחתון.
 
 

סעיפים

 
יש 3 סוגים של סעיפים שאפשר למצוא בוושט:
 
  • עליון על שם זנקר, עקב תפקוד לא תקין של השריר הסוגר העליון
  • תחתון עקב תפקוד לא נכון של השריר הסוגר
  • אמצעי עקב מחלות דלקתיות או גידול סרטני
הטיפול המומלץ יכול להיות כירורגי, תלוי מהמיקום של הסעיף והסיבה הגורמת להופעתו.