ניתוחים פרוקטולוגים

 
טחורים ופיסורה - ליכולת הברוכה ללכת על שניים, האופיינית למין האנושי, יש גם תופעת לוואי שלילית, והיא הנטייה של הדם להתנקז בפלג התחתון של הגוף. פגיעה בזרימת הדם באזור האגן מובילה גם לבעיות פרוקטולוגיות רבות, כשהנפוצות ביותר ביניהן הן טחורים ופיסורה – סדק בפי הטבעת.
הטחורים הם בעצם כלי הדם שהתרחבו ואף יצאו באזור פי הטבעת. טחורים פנימיים – אלה כלי הדם המורחבים שנמצאים בתוך פי הטבעת, באזור התחתון של המעי. הם מכוסים בשכבה דקה של רירית ונוטים לכאוב פחות, אך לדמם יותר מאשר טחורים חיצוניים, כלומר לאלה שנמצאים מחוץ לפי הטבעת. הטחורים החיצוניים מדממים פחות, אך גורמים יותר אי נוחות, לעיתים עד כדי אי יכולת ישיבה, במיוחד על משטח קשיח.
הפיסורה היא סדק הנוצר בפי הטבעת, קרע בעור העוטף את פי הטבעת. הלחץ המופעל על האזור גורם לקרעים קטנים בעור שעם הזמן מתארכים ומגיעים ל-1-2 ס"מ אורך ואינם מתאחים בעצמם. פיסורה מתאפיינת בכאבים חדים וחזקים בזמן היציאה וטיפות דם המלוות את היציאה. הכאבים החדים לעיתים גורמים להימנע מיציאות, והדבר כמובן רק מחמיר את המצב ומגביר את הלחץ על האזור, וכתוצאה מכך מעמיק את הקרע הקיים.

לאורח החיים שלנו השפעה רבה על הסיכוי לפגוע בזרימת הדם באזור פי הטבעת וכתוצאה מכך גם לפתח מחלה פרוקטולוגית. תזונה לקויה שמביאה לעצירויות, העדר פעילות גופנית, שעות מרובות בישיבה או עמידה ללא תזוזה – כל אלה פוגעים בתפקוד כלי הדם באזור. כל פעילות שגורמת להגברה משמעותית של לחץ הדם באזור הבטן התחתונה גם היא גורמת להגברה משמעותית של הסיכוי לטחורים. זו נחשבת גם בעיה אופיינית לנשים בהריון ואחרי לידה, ההיריון ובעיקר הלחץ שמופעל על האזור בזמן הלידה גורמים לעיתים קרובות להיווצרות טחורים.
לבעיות פרוקטולוגיות נפוצות תסמינים זהים, ורק רופא כירורג מומחה יכול לתת את האבחנה המדויקת. לרוב, האנשים המגיעים לכירורג שמומחה בפרוקטולוגיה מתלוננים על כאבים ולעיתים גם גרד באזור פי הטבעת, כאבים ודימום שמלווים את היציאות. חשוב לציין שתסמינים אלה אופייניים לא רק לבעיות כמו טחורים או סדק בפי הטבעת, אלא גם לבעיות נוספות הקשורות למעיים, ולפעמים אף מעידים על סרטן המעי הגס. אין צורך להיבהל מהופעת הדימום, אך יש צורך להיבדק ולקבוע בירור, מה המקור הפנימי של הדימום הרקטאלי ומה הטיפול הטוב ביותר בכך.
הבדיקה אצל רופא מומחה לפרוקטולוגיה היא שלב ראשון בטיפול. במידה ומדובר בשלבים ראשוניים בלבד של הטחורים או הפיסורה, ניתן יהיה להקל על מצבו של המטופל באמצעות תכשירים לשיכוך כאבים מקומי וכיווץ הוורידים באזור. התכשירים מגיעים בצורת משחות או נרות. בשלבים מתקדמים יותר של הטחורים והפיסורה לעיתים נדרש בירור מעמיק יותר ותכנית טיפול מתאימה. הבדיקות כוללות לרוב בדיקות דם וצואה לגילוי דם סמוי וכן בדיקות מעיים דוגמת קולונוסקופיה.
בהתאם לממצאי הבדיקות הרופא קובע את תכנית הטיפול. כשמדובר בפיסורה, שלא מגיבה לטיפול תרופתי, יכלול הטיפול לרוב ניתוח לסגירתה. במקרה של טחורים, מבחר הכלים העומדים לרשות הרופא הוא גדול יותר ובחירת השיטה תלויה במצב החולה, החומרה והמאפיינים. במקרים חמורים, כשכשלו כל האמצעים האחרים לטיפול בטחורים מתקדמים, ישנה גם אופציה ניתוחית, אך לפניה לרוב נהוג לבצע הליכים נוספים לפתרון הבעיה.

חשוב לזכור שהטיפולים הקיימים היום הם יעילים מאוד, מאפשרים תוך זמן קצר מאוד וללא כאב להיפתר לתמיד מהבעיה המציקה ולחזור לשגרת החיים הרגילה. כל מה שנדרש הוא לא להמתין לריפוי המחלה דרך פלא ולא לגרום בכך להחמרת המצב וסיבוכים, אלא לפנות בהקדם לרופא מומחה לפרוקטולוגיה, לקבל טיפול שמותאם למצבו ולשכוח מכאבים, דימום ואי נוחות.