סרטן המעי הגס

 
סרטן המעי הגס הוא שם כללי למגוון גדול של גידולים בתוך אזור המעי הגס, השונים זה מזה במיקומם, מבנה התאים, גודל וכו'.

הגורמים למחלה

  • גיל – בעוד שהמחלה נדירה מאוד בקרב אנשים צעירים, היא הופכת לנפוצה מאוד בקרב גברים ונשים אחרי גיל 40.
  • תזונה – תזונה "מערבית" נחשבת היום לסיבה עיקרית לעליה במספר מקרי סרטן הגס בשנים האחרונות. מזון דל בתאית וסיבים תזונתיים, אך עתיר קלוריות ועשיר בשומן ובצק משחק תפקיד חשוב בהתפתחות המחלה.
  • פוליפים במעי הגס – הימצאות פוליפים במעי הגס היא סימן מחשיד המבשר על סיכון מוגבר להתפתחות סרטן המעי הגס. בחלק מהמקרים הגידול הממאיר מתפתח מתוך אחד הפוליפים אשר במעי.
  • מחלות מעיים כרוניות, כגון קוליטיס כרוני או מחלת קרוהן.
  • תורשה – אם לאחד ההורים היה סרטן המעי הגס, הילדים נכנסים לקבוצת סיכון להתפתחות המחלה.

הסימפטומים של המחלה
.
לסרטן המעי הגס אין תסמינים חד-משמעיים, במיוחד בשלבים הראשונים של המחלה. זו אחת הסיבות שחלק ניכר מהחולים לא פונים לרופאים כבר בשלבים מתקדמים מאוד של המחלה, מה שכמובן מקשה מאוד על הטיפול ומפחית בצורה משמעותית את איתור המחלה.
הסימפטומים הבולטים ביותר הם:
  • כאבי בטן
  • ירידה בתיאבון
  • עצירות או שלשול ועצירות לסירוגין
  • דם בצואה
  • אנמיה שבאה לידי ביטוי בבדיקות הדם והן בחולשה, עייפות, סחרחורות.
הסימפטומים האלה קיימים במגוון רחב של מחלות נוספות, לכן אנשים רבים נוטים לא לייחס להם חשיבות ומאבדים זמן יקר עד שמגיעים לאבחון וטיפול.

בדיקות סקר לגילוי מוקדם
  • בדיקת דם סמוי בצואה
  • בדיקת קולונוסקופיה
  • בדיקת תקופתית אצל רופא כירורג
הבדיקות והגילוי המוקדם של המחלה הינם קריטיים במקרה של סרטן המעי הגס, היות וחלק ניכר מהמטופלים מתחילים לחוש בסימנים כלשהם רק כשהסרטן מתפתח לדרגה 4 הקשה מאוד לטיפול ובעלת אחוזי הישרדות נמוכים.

אבחון המחלה
במידה ומתעורר חשד להתפתחות סרטן המעי הגס אחרי בדיקה במרפאת הרופא נשלח המטופל לבדיקת קולונוסקופיה. זוהי בדיקה חיונית לבחינת מצבו של המעי הגס לכל אורכו, בדיקת הדפנות ואיתור גידולים.
במהלך הבדיקה הרופא יכול לא רק לאתר פוליפים, אלא גם להסירם, וכמו כן לבצע ביופסיה של הממצא החשוד. הביופסיה, כלומר בחינת הרקמות היא הבדיקה שברוב המקרים מאפשרת לקבוע בצורה חד-משמעית האם מדובר בתאים סרטניים או שפירים.
במידת הצורך נשלח המטופל לבדיקות נוספות, בדיקות דם, בדיקות אולטרסאונד וכו'.

הטיפול במחלה
הטיפול היעיל ביותר במחלה הוא ניתוח המיועד לכרות את הרקמות הפגועות.
במידה והמחלה התגלתה בשלבים הראשונים ובאזור המעי שמתאים לכך ניתן לבצע את הניתוח בשיטה זעיר פולשנית - ניתוח לפרוסקופי. זהו ניתוח שבו מוחדרים כלי הניתוח, כולל מצלמה זעירה דרך 5 חתכים זעירים באזור הבטן. ניתוח בגישה זו מאפשר החלמה מהירה וחזרה מהירה לתפקוד מלא. במידת הצורך משלים הרופא את הניתוח באמצעות טיפולים כימותרפיים ו/או טיפולי הקרנות.
כשמדובר בשלבים מתקדמים יותר של המחלה, עם גידולים נרחבים יותר שגם נמצאים במיקומים בעייתיים יותר מבחינה כירורגית, נדרש ניתוח בגישה פתוחה, כלומר תוך כדי פתיחה של חלל הבטן. היקף הניתוח תלוי בעיקר בגודל הגוש, מיקומו ומידת התפשטות המחלה. בחלק מהמקרים נאלץ הרופא לכרות חלקים מהמעי ולחבר ביניהם את החלקים הנותרים. כשחיבור המעי אינו אפשרי, הרופא יוצר סטומה בדופן הבטן, כלומר מייצר פתח מלאכותי לניקוז ההפרשות מהמעיים דרך דופן הבטן לשקית חיצונית . לא תמיד מדובר בפתרון סופי למחלת המעיים, ובחלק מהמקרים לאחר השלמת כל הטיפולים ניתן לבצע ניתוח נוסף, לחבר את חלקי המעי, לסגור את הפתח המלאכותי ולהחזיר את המטופל לתפקוד המעיים הרגיל.
בסוגים רבים של סרטן ובמיוחד בסרטן המעי הגס יש חשיבות קריטית לאבחון המוקדם. הטיפול וההחלמה במקרה הזה תלויים רבות במודעות המטופל הניגש לבדיקות תקופתיות אצל רופא מומחה. בדיקות שגרתיות וזיהוי המחלה בשלב מוקדם משפרים בצורה ניכרת את סיכויי ההחלמה וחזרה לשגרה. חשוב שהבדיקות וקביעת תכנית הטיפול יעשו בידי רופא בעל ניסיון במגוון רחב של שיטות הטיפול שיודע להתאים את השיטה הטובה ביותר לכל מטופל.
ד"ר סוסמליאן מאבחן ומבצע את כל הניתוחים הנחוצים לטיפול בבעיה הספציפית של המטופל. הניסיון הרב, המקצועיות והיחס האדיב והאישי של הרופא מבטיחים את הטיפול הטוב ביותר לכל מטופל ומטופלת המגיעים אליו.