תיקון בקע

 

תיקוני בקע מפשעתי

 
בקע, כילה או שבר הם השמות בעברית בהם מוכרת המחלה לציבור הרחב. תיקון בקע הוא אחד מהניתוחים הנפוצים ביותר בכל הגילים, והוא מופיע יותר אצל זכרים.

הבקע/ הרניה נוצר כאשר חלק מתוכן הבטן (מעי, שומן, קיבה וכו') יוצא דרך אחד מהפתחים הטבעים של הדופן עקב התרחבות המקום או בשל מצב לא טבעי, כמו ניתוחים קודמים, פצעים. כאשר אנחנו עומדים, נוצר בבטן לחץ חיובי גבוה יותר מהלחץ החיצוני או מהלחץ בחללים הצמודים לבטן, כמו החזה ואז איברי הבטן יוצאים/ פורצים עקב פגם ולחץ גדול יותר (חוק הפיזיקה על שם לפלס).
 

קיימים כמה וכמה סוגים של בקעים:

 
 
דר' סרחיו גבריאל סוסמיליאן – טיפול בבקע טבורי
 
דר' סרחיו גבריאל סוסמיליאן – טיפול בבקע מפשעתי
 
דר' סרחיו גבריאל סוסמיליאן – טיפול בבקע פרינאלי
 
 
 
קיימים בקעים נדירים יותר כמו בקע על שם גריטפלט ופטיט, הראשון מופיע על יד עמוד השידרה והשני בצדדים מעל עצם הכסל.
 
בקע על שם ספיגל: בקע צדדי של דופן הבטן, עקב פגם בסגירת הטקסטורות של השרירים הצדדים של הבטן, הן בצד של השריר הרקטוס ותמיד מתחת לטבור.
 
בקע טבורי: זוהי בעיה מולדת, המופיעה בעקבות פגם שנוצר בזמן סגירת השרירים וקו האמצע של הבטן. באזור הטבור נוצר פתח שדרכו פרץ מעי הדק או שומן תוך ביטני.
 
בקע פרינאלי: בעצם האגן יש פתחים דרכם עוברים לגפיים התחתונות עצבים, כלי דם וכו', דרך הפתחים אלו יכולים לצאת איברים מתוך הבטן מה שגורם לכאבים, חסימות מעי. במקרים כאלה, ישנם שני סוגים מוכרים יותר של בקעים פפרינאלים: אובטורטור וסיאטיק, שזה השם האנטומי של הפגמים בעצם האגן.
 
 
בקע מפשעתי: קיים באזור המפשעה בכמה מקומות חלשים, שדרכם יכול להיווצר פגם. כך קיים בקע ישיר, בלתי ישיר ופמורלי.
 
 
 
 
 

סימפטומים:

 
בקע יכול לגרום לכאבים באזור והופעה של גוש. לפעמים בעקבות מאמץ הבקע יכול לעבור כליאה (חנק) ואז יצריך כניסה לניתוח באופן דחוף.
 
חשוב ביותר להבין שהבקע ברוב המקרים גדל עם הזמן ולא נשאר באותו הגודל. עם גדילתו של הבקע, הסימפטומים מחמירים.
 
כיום ניתן לתקן בקע בניתוח בגישה פתוחה (חתך בדופן הבטן) או בגישה לפרוסקופית (ניתוח זעיר פולשני דרך מס' חתכים קטנים בדופן הבטן). בניתוח מפרידים בין התוכן הבטני ושכבת השרירים, תוך חיזוק עם רשת, של האזור לדופן הפגום.

התיקון / הניתוח בכל שיטה מתבצע תוך שימוש ושילוב של רשת המחזקת את האזור הפגום עם דופן הבטן. על פי מחקרים, שתי שיטות הניתוח (פתוח או לפרסקופי) הן עם תוצאות דומות לגבי חזרת הבקע.

היתרון של הגישה הלפרוסקופית, הוא שהליך ההחלמה קל יותר, פחות כאבים מסביב לצלקת הניתוחית ואפשרות חזרה לפעילות פיזית מוקדם יותר.
היתרון של הניתוח הפתוח, יש הפחתה בסיבוכים קשים, כמו פגיעה באברי הבטן, שלפוחית השתן וכלי הדם.
 

לאחר הניתוח:

 
חשוב להימנע ממאמץ פיזי עד לקבלת אישור של המנתח.
בגישה לפרוסקופית אפשר לחזור לעבודה ופעילות ספורטיבית מהר יותר (לאחר כשבועיים).
כל ניתוח קטן או גדול גורם לכאבים, בניתוח לפרוסקופי כאמור, יש פחות כאבים.
ניתן לקבל משככי כאבים במשך שבועיים.