ניתוחים בריאטריים

 
 
 
 
 
ניתוחים בריאטריים מיועדים לאנשים הסובלים מהשמנת יתר. תופעה זו נחשבת כמגפה של המאה בנוכחית. כ- 7% של האוכלוסייה עונה על הקריטריונים לניתוח להרזיה. בשנים האחרונות השמנת יתר קיצונית נחשבת למחלה לכל דבר ועניין. משקל יתר גורם לסיכונים רבים כמו מחלות לב, כלי דם, אימפוטנציה, פוריות, סרטן וקיצור בתוחלת החיים. ארגון הבריאות העולמי (WHO) ומשרד הבריאות הישראלי, קבעו כי הטיפול היעיל בהשמנת יתר קיצונית הוא ניתוח בריאטרי להרזיה (ניתוח טבעת, שרוול ומעקף קיבה).
 
 
 
 

הקריטריונים לניתוח

 
משרד הבריאות הישראלי קבע כי מטופלים עם מסת גוף (ערךBMI ) מעל 35 מוגדרים כ"סובלים מהשמנת־יתר חולנית" . מסת גוף או BMI מחושבים באמצעות הנוסחה הבאה:
 
משקל (ק"ג)
-------------------- = BMI
גובה2 (במטרים)
 
המועמדים המתאימים והזכאים לניתוח בריאטרי, הם מטופלים עם BMI של 40 ויותר בכפוף לשיקול דעת רפואי ולהמלצת הצוות המטפל.
מטופלים עם מסת גוף 35 ויותר יתאימו לניתוח אם הם סובלים מסיבוך אחד או יותר של השמנת־יתר חולנית, כמו סוכרת, לחץ דם גבוה, מחלות לב, מחלות ריאה, הפרעות נשימה, דלקות פרקים, כאבי גב וברכיים. אך זאת בכפוף לשיקול דעת רפואי ולהמלצת הצוות המטפל.
כל מטופל לפני ניתוח יעבור סדרת בדיקות מקיפות ואף יגיע לבחינת ועדה בריאטרית, שתבדוק האם הוא מתאים לניתוח.
 

סוגי ניתוחים

 
כל סוגי הניתוחים להרזיה נקראים ניתוחים בריאטריים. כולם נעשים בגישה לפרוסקופית, כלומר ללא פתיחת בטן. הניתוח מתבצע דרך חמישה-שישה פתחים קטנים בדופן הבטן.
לניתוחים בשיטה הלפרוסקופית יש כמה יתרונות בולטים: פחות סיבוכים כלליים, משך האשפוז קצר יותר, פחות כאבים, פחות סיבוכים בפצעים שנגרמים מהניתוח, הצלקות קטנות , התוצאה אסתטית וניתן לחזור לפעילות רגילה מהר יותר,
 
ניתוח טבעת: בניתוח זה מותקנת טבעת מתכווננת על חלקה העליון של הקיבה. תפקיד הטבעת למנוע ולהגביל את כמות האוכל הנכנס. לאחר ניתוח טבעת על המטופל להיות במעקב באופן קבוע של הרופא המנתח לכוונון הטבעת.

ניתוח שרוול קיבה: בניתוח זה מפחיתים את גודל הקיבה בכ- 75% ויוצרים קיבה ארוכה וצרה בצורת "שרוול" - כיס קיבה קטן. בדרך זו מוגבלת כמות האוכל שניתן לאכול ובנוסף בעקבות הניתוח חלה ירידה בהפרשת הורמון הרעב- גרלין המופרש למעי הדק, וזה מביא לתחושת שובע למטופל. הסיבוכים בניתוח נעים בין 3-7% . ניתוח שרוול קיבה הוא הניתוח הנפוץ ביותר בארץ, והוא גורם לשינויים מטבוליים משמעותיים.

ניתוח מעקף קיבה: בניתוח משאירים כיס קיבה קטן. את כיס הקיבה מחברים ישירות למעי הדק. הפחתת נפח הקיבה וירידה בהורמון הרעב-גרלין מביאים לתחושה של שובע. לאחר הניתוח, בשל המעבר הישיר של הקיבה למעי, תיווצר מידת מה של תת-ספיגה, והמטופל יידרש לקחת תוספת ויטמינים ומלחים. הסיבוכים בניתוח מעקף קיבה ותמותה דומים לאלו שבניתוח שרוול.
 

כיצד להתכונן לניתוח בריאטרי?

 
לפני כל ניתוח בריאטרי , המטופל מופנה לוועדה בריאטרית בבית החולים שבו הוא אמור לעבור את הניתוח. בוועדה על המטופל לעבור סבב בדיקות של רופא ממיין, דיאטנית ופסיכולוג או עו"ס, שיחדיו יקבעו את התאמתו ויאשרו הפנייתו של המטופל לניתוח.
התהליך אורך בין 3-5 שעות. יש להצטייד בכל התוצאות של כל הבדיקות המצוינות מטה (ב- 2 העתקים). מועמד לניתוח שיגיע ללא כל התוצאות ייאלץ להגיע פעם נוספת, לכן, ההמלצה היא שאם אין בידכם את כל התוצאות לדחות את מועד הוועדה.
 
יש להגיע לוועדה עם תוצאות של הבדיקות הרפואיות הבאות:
 
  • בדיקות דם : ספירת דם, כימיה, תפקודי קרישה, תפקודי כבד, כליה, TSH, CHOLESTEROL, VIT B12, VIT D ברזל, FERRITIN, TRANSFERRIN.
  • א.ק.ג.
  • צילום חזה
  • US בטן
  • בליעת בריום
  • סיכום מפגש עם דיאטנית שתבדוק האם המטופל ניסה בעברו לרדת במשקל באמצעות דיאטות
  • סיכום מפגש עם פסיכולוג או עו"ס
 

לאחר הניתוח:

 
כל מטופל המעוניין לעבור ניתוח בריאטרי צריך להבין שניתוח הוא כלי עזר טוב, אך מחייב שימוש נכון בו. ולכן גם לאחר ניתוח, כדי שההצלחה תיהיה מירבית, על המטופל לאמץ הרגלי אכילה ואורח חיים בריא, דיאטה - הפחתה בכמות הקלוריות ובכמות האוכל ופעילות פיזית. על מנת להצליח בשינוי זה, אני ממליץ להיות במעקב צמוד ומסודר של הרופא המנתח, דיאטנית ופסיכולוג.
הירידה במשקל תשפר משמעותית את מצבו הבריאותי של המטופל, במחלות הנלוות להשמנה. במקביל יחול שיפור באיכות חייו של המטופל ושיפור בביטחון והדימוי העצמי שלו.